Festningsbyen

By: av Besøkssenteret på Akershus festning og Oslo byarkiv

9 anbefalinger

Bli med på en vandring som tar for seg det til tider trøblete forholdet mellom Akershus festning og Christiania.


Flyttingen av byen i 1624 endret situasjonen fullstendig. Fra å ha lite med hverandre å gjøre, måtte by og festning nå finne en måte å leve sammen innenfor strengt opptegnede bygrenser.

Stoppesteder

1. Byen flyttes

Christiania Torv

1 anbefaling

I 1624 besluttet kong Christian IV å flytte hovedstaden til området bak Akershus festning. Den nye byen skiftet navn fra Oslo til Christiania. Fontenen på Christiania Torv er laget for å symbolisere beslutningen om å flytte byen.

2. Beleiringen 1716

Dronningens gate 15

1 anbefaling

I 1716 ble Christiania og Akershus festning angrepet av svenske styrker. Husene i Kvadraturen ble hardt rammet, sporene kan sees den dag i dag. Festningen var i dårlig stand; ville den motstå de svenske styrkene?

Posthallen sett fra krysset Dronningens gate x Tollbugata

3. Garnisonsbyen

Tollbodgaten 10

3 anbefalinger

Flyttingen av byen gjorde at det etterhvert ble etablert permanente militære avdelinger, såkalte garnisoner, og Christiania ble en garnisonsby. Borgere og militære måtte leve side om side, men ble behandlet svært ulikt og dømt av ulike domstoler. Dette medførte både misnøye og konflikter.

4. Fra borg til festning

Akershus festning, Hovedporten

0 anbefalinger

Det som med tiden skulle ende opp som Akershus festning, ble opprinnelig oppført som en middelalderborg. "Rikets sterkeste vern" utholdt flere beleiringer, lynnedslag og brann før omdanningen til et moderne festningsverk ble igangsatt.

5. Festningsbyggingen

Akershus festning, Festningsplassen

0 anbefalinger

Fra slutten av 1500-tallet forelå planer for utbyggingen av Akershus til en moderne bastionsfestning. Bygningsarbeiderne ble etterhvert innkvartert i hytter på ytre festning. Ved flere anledninger ble det også gjennomført storslåtte kongehyllinger her med påfølgende overdådig bevertning.

6. Styre og vanstyre

Akershus festning, Michael von Sundts plass

0 anbefalinger

Over tid har omgivelsene til de ulike stattholderne på Akershus gjennomgått store forandringer. På begynnelsen av 1500-tallet var vern og beskyttelse i hovedfokus, men i løpet av 1600-tallet gikk Akershus fra å være en middelalderborg til å bli et renessanseslott. Men selv de mest overdådige slott kan inneholde fuktige kjellere og mørke fangehull, og Akershus var intet unntak.

7. Lov og rett

Akershus festning, Stallgården

0 anbefalinger

Akershus festning var sentrum for styringen av landet og flere av Norges fremste rettsinnstanser og styringsorganer holdt til her i mange år. På 1600-tallet avgjorde kong Christian IV selv saker under “herredager” som ble holdt på Akershus slott.

8. Moderne festningsverk på Akershus

Akershus Festning, Arkeliggården

0 anbefalinger

Akershus overlevde så vidt Den nordiske syvårskrigen. Ødeleggelsene gjorde at man forsto at man måtte bruke mer penger på å bygge opp og befeste Akershus. De nye jordvollene nord for slottet ble det første moderne festningsverk.

Kart