Festningsbyggingen
Akershus festning, Festningsplassen
Fra slutten av 1500-tallet forelå planer for utbyggingen av Akershus til en moderne bastionsfestning. Bygningsarbeiderne ble etterhvert innkvartert i hytter på ytre festning. Ved flere anledninger ble det også gjennomført storslåtte kongehyllinger her med påfølgende overdådig bevertning.
En del av vandringen Festningsbyen
Byggeprosjekt
Etter planer av byggmester Hans van Steenwinckel ble hovedfestningen bygget ut til bastionsfestning fra 1592. Samtidig var imidlertid Steenwinckel også opptatt med å etablere festningen på Varberg i dagens Sverige.
En norsk byggmester, Diderik Tønnesøn, ble derfor engasjert i mai samme år. Han skulle sørge for at planen ble fulgt og for arbeidets fremgang. Lønnen var 100 daler i året.
I forbindelse med byggeprosjektet sendte kongen ut et åpent brev til menige bønder i Akershus len. I brevet sto det at de skulle komme kongen og riket til hjelp med en pengeskatt i tre år. For disse midlene skulle lensherren lønne pliktarbeidere ved festningen.
Lang vei til arbeidet
Byggmesteren hadde beklaget seg til kongen over den lange veien som murmestere, stenhuggere og øvrige embetsmenn måtte “traversere” to ganger om dagen. Det vil si avstanden fra Oslo til slottet Akershus og tilbake igjen. Byggmesteren mente dette både forsinket og forhindret arbeidet.
Kongen befalte derfor at lensherren skulle få oppført hytter nedenfor slottet på kongelig regning, slik at håndverkerne heller kunne ligge der om natten. På den måten, mente Steenwinckel, kunne arbeidet både begynne tidligere og holde på lenger på kvelden.
Hvis de i tillegg ønsket bord, benker, senger og annen innredning i hyttene, måtte de imidlertid skaffe dette selv, presiserte kongen videre. Det var grenser for den kongelige gavmildhet.
Man ser også i festningsregnskapene for årene 1600-01 at man benyttet seg av fanger som var innsatt på festningen, for deres «misgjerninger og skalkhet», til arbeidet.
Fangene på Akershus fikk måltider på slottsherrens regning og er derfor bokført i lensregnskapene.
Noen av dem jobbet på festningen frem til de ble henrettet for sine kriminelle handlinger, andre ble løslatt etter å ha "gået her på K. M. arbeid udi graven og på muren". Fangene arbeidet selvsagt i bolt og jern.
Byggematerialene
Byggematerialet bestod av naturstein og enorme mengder jordmasser til oppfylling bak murene. Steinen ble brutt ut ved rå muskelkraft med forholdsvis enkle verktøy; kløvkiler, brekkstenger og slegge.
Mye stein kunne benyttes «rett fra fjellet», mens annen stein ble kløvet i to eller flere deler for å tilpasses behovet.
Foto: Georgius Agricolas De re metallica/ Wikimedia Commons
Hvis muren skulle oppføres på fjell, måtte bergbrennere lage en fordypning i fjellet, slik at muren ikke skulle gli ut. Dette ble gjort ved «fyrsetting», altså at man tente store bål på fjellet og holdt disse brennende i minst 24 timer. Man kunne deretter eventuelt helle vann på, men uansett ble fjellet normalt tilstrekkelig sprukket og «mørnet» at man kunne hakke det bort, bit for bit.
Selve murene ble oppført som kistemur, som bestod av et ytre og indre murskall uten regelmessig sammenføyning. Bindemiddelet var kalkmørtel som ble kjøpt hos bønder i Asker og Bærum.
Hardt arbeid
Til kjørsel av byggematerialene benyttet man hester, både kongens egne og innleide hester fra privatpersoner.
I 1600-01 gikk det med 242 sett (fire per hest) hestesko til pliktshestene.
Flere hester slepte seg bokstavelig talt til døde under det harde arbeidet. Bøndene fikk erstatning for døde hester.
I sommermånedene ble det kjørt jordmasser til fylling innenfor murene, mens det i vintermånedene ble kjørt stein fra steinbergene på sleder.
Det var viktig å få tilstrekkelig mengde stein til arbeidsplassen innen arbeidet tok til for årets byggeprogram. Ved sesongslutt ble byggeprosjektets fremgang rapportert til København.
Arbeidet med festningen var hardt og involverte en lang rekke spesialister og håndlangere. Sistnevnte bestod av både kvinner, menn og unge gutter.
Arbeidstiden på Akershus er ikke kjent, men den var delt i fire skift, seks dager i uken. I samtidens Sverige jobbet man 13 timer i tre skift.
Kongehyllinger
Området som i dag er kjent som “ytre festning” ble først inkludert i festningsverkene på 1640-tallet. Før den tid var dette en gresskledd slette som tidvis var åsted for såkalte kongehyllinger.
Representantene møtte pliktskyldig opp for å sverge troskap til den nye kongen.
Det var også satt av tid til forhandlinger om viktige saker mellom nordmennene og de danske myndighetene. Storslåtte feiringer på både slott og i byen hørte med.
Ved hyllingen av Christian IV i juni 1591 deltok oslohumanisten Halvard Gunnarssøn («Halvardus Gunarius»).
Han skrev et hyllingsdikt kalt «AKROSTIKHIS» på latin hvor han beskrev rikenes nye monark, knapt 14 år gamle Christian, i rosende ordelag:
Halvard forteller også i detalj om konfliktene som oppstod da selve hyllingstribunen og alt med den ble gitt til pris for folket som bivånet spetakkelet.
Han forteller at den opphissede skare førte krig med tunge og ben og krumme negler for å få med seg bare en ørliten tøybit fra det røde kledet som tribunen var kledd med, men også at noen såret hverandre med skarpe kniver i bataljene.
Monarken selv var da allerede i trygge omgivelser på Akershus slott, klar til å ta fatt på taffelet med overdådig bevertning.
Utsøkte viner fra utlandet og de lekreste retter mat utgjorde utvilsomt høydepunktet for de kvinner og menn som var invitert til kongens eget bord.
Maleri av Kong Christian IV malt av Pieter Isaacsz i 1611-1619.
Kirkegården
Den store firkanten til venstre for byen representerer en (militær) kirkegård på Hovedtangen.
Kong Christian 4. befalte i juli 1646 at den skulle avskaffes og at de døde deretter skulle begraves på Akers kirkegård.
Så sent som i 1658 ble det bygget en befestningslinje over den gamle kirkegården. Der fant man levninger av døde mennesker under arbeidene.
Stattholder Nils Trolle befalte da at materialskriveren på festningen skal å få laget to store kister «til de døde Menneskers Ben paa Hovedtangens Kirkegaard» og at de skal forflyttes til en annen kirkegård og begraves.