Beleiringen 1716

Dronningens gate 15

I 1716 ble Christiania og Akershus festning angrepet av svenske styrker. Husene i Kvadraturen ble hardt rammet, der sporene kan sees den dag i dag. Festningen var i dårlig stand; ville den motstå de svenske styrkene?

Posthallen sett fra krysset Dronningens gate x Tollbugata

Foto: Byantikvaren

Kanonkulen innmurt i posthusveggen.

1 anbefaling

8. mars 1716 passerte en svensk hærstyrke på omkring 8000 mann norskegrensen. Angrepet var overraskende. Hærstyrken var ledet av Kong Carl XII av Sverige selv og målet var i første omgang Christiania og Akershus festning.

Foto: Forsvarsmuseet

Tegning av Karl XII av Sverige

Svenskene ble imidlertid forsinket av en heldig kombinasjon av norske soldatstyrker, dårlig vær, patriotiske bønder og deres veisperringer. Slottsloven på Akershus (en regjeringskommisjon som skulle støtte visestattholderen i krisetider) bestemte at forsvaret skulle legges ved Gjellebekk, omtrent 12 km fra Drammen. Her oppførte den norske hæren en skanse, et forsvarsverk, milevis unna hovedstaden og Akershus festning.

Kommandanten på Akershus, Jørgen Chr. von Klenow, fikk ordre om å holde festningen, koste hva det koste ville.

Akershus slott, som er tett ved byen, er en gammeldags bygning, [...]. Den er og befestet, men jeg tviler på, at den kunne holde en fiende ute, om han med makt skulle anfalle den.

- Generaladmiral Ulrik Frederik Gyldenløve i 1704, halvbror til kong Frederik IV

Tolv år etter at generaladmiral Gyldenløve uttalte disse ordene, skulle Akershus festning utsettes for en ildprøve. Ville festningen kunne stå imot en beleiring?

Da angrepet begynte hadde Akershus 117 kanoner av ulike typer og kaliber. De forberedte seg på en langvarig beleiring, og garnisonsstyrken ble økt fra 1455 til 3076 mann.

Foto: Gunnar Bratli/ Forsvarsmuseet

Illustrasjon av Carl XIIs angrep i 1716

Over isen

Klokken ti om formiddagen 21. mars så vaktpostene på Akershus festning svenskene i anmarsj over isen fra Bunnefjorden.

Straks fienden var kommet innenfor rekkevidde, ble festningens kanoner tatt i bruk. Svenskene søkte dekning for den kraftige ilden bak øyene i indre Oslofjord.

I ly av Bleikøya, Hovedøya og Lindholmen klarte de å ta seg over til Nakholmen, og derfra passerte de isen, en etter en, mot Bygdøy. Først utpå kvelden hadde hele svenskehæren kommet seg trygt over.

Foto: Børre Høstland/ Nasjonalmuseet

Maleri av Akershus festning sett fra Hovedøya, malt av Jacob Coning i 1699

Ifølge beretninger skal 70 soldater og mange hester ha blitt drept på isen. En av festningens 12-punds jernkanoner gikk i luften under skytingen og en løytnant og tre artillerister mistet livet denne dagen.

Ettersom Christiania ikke lenger hadde fullstendige byvoller møtte svenskene ingen motstand da de rykket inn i byen. De plasserte fire små feltkanoner ved kirkeporten (dagens Stortorget), som de siktet inn langs gateløpet og ned mot Akershus festning.

Senere etablerte de også et annet batteri ved byens gamle kirkegård, Hellig Trefoldighets kirkegård (dagens Christiania Torv).

Foto: Wikimedia commons

Slik så Christiania ut da Karl XII kom til byen i 1716.

Årvåkne soldater

Kommandant von Klenows instruks var klar: Det skulle skytes mot svenskene dag og natt med kanoner og gevær.

Skarpskyttere fulgte nøye med fra festningen og overvåket alle bevegelser med kikkert.

Mange ble skutt og både mennesker og hester ble liggende døde i gatene.

“Blifva många av våra soldater, dels dödsskjutna, dels skjuts armar och ben av”

- Sitat svenske brev hjem: Fra en major ved Södermanlands regiment. Fra Ullgren (2006): Uppspnappade brev. Karl XII:s soldater i Norge

Foto: Andreas Hauge/Forsvarsmuseet

Illustrasjon av Musketer fra 1716

Allerede 23. mars forsøkte svenskene å angripe festningen fra Piperviken. Men de kom ikke lenger enn til forberedelsene fordi von Klenow beordret dem beskutt.

Her skal svenskekongen ha unnsluppet døden med kun en hårsbredd. Gjennom beleiringen fortsatte man å kaste bomber inn mot Piperviken for å avskrekke svenskene.

Sivile ofre

Da svenskene nærmet seg Christiania flyktet mange borgere fra byen, men ikke alle hadde råd, anledning eller noe annet sted å dra. De måtte bli igjen.

Under beleiringen ble byens sivilbefolkning rammet av ild og kuler som var ment for svenskene.

En borger bodde så nærme festningen at familien ikke var trygg for kuler og bomber noe sted i huset. Borgerkona og fem barn måtte derfor søke ly under festningsvollene i vinterkulden.

Også bebyggelse ble skadet og det gikk verst utover hus og eiendommer i nærheten av festningen.

Tomter som lå utenfor byen ble også ødelagt. Husmannsstuer ble revet og brukt som fyringsved, og hageanlegg ble tråkket ned av svenskenes hester.

Kanonkulen innmurt i posthusveggen.

Kanonkulen som nå er festet i hjørnet på Posthuset ble funnet på loftet i den gamle bygningen som sto her tidligere. Det er høyst sannsynlig at denne kanonkulen ble skutt fra festningen mot svenskene under beleiringen i 1716.

Motgang og retrett

Svenskene angrep Akershus festning flere ganger, men til ingen nytte. På festningen var de fortsatt årvåkne og mange svenske soldater ble drept av festningens kanoner og bombekastere.

Svenskenes situasjon i Christiania og omlandet ble stadig mer kritisk utover våren. Familie og venner hjemme i Sverige fikk oppleve deres desperasjon i brev de sendte hjem.

“Nu är vi komna in i danska Norge i en stad som heter Christiania, där måste man dricka vatten som andra hundar och knappt få en brödbit på två eller tre dager”

- Sitat fra en svensk soldat til sin hustru. Fra Ullgren (2006): Uppspnappade brev. Karl XII:s soldater i Norge

Mislykkede forsøk på å ta Gjellebekk, manglende beleiringsutstyr og grovt skyts for å ta Akershus festning, sult og mangel på klær, ødela for svenskene. Forsyninger ble tatt av nordmennene. Også bondebefolkningen gjorde sterk motstand

Med vårløsningen ble fjorden isfri, og dansk-norske skip ville ubønnhørlig komme med forsterkninger. Natt til 30. April måtte Carl XII anse slaget som tapt og dermed trakk han styrkene ut av Christiania.

Foto: V. Møller/ Forsvarsmuseet

Bondesoldatene gjorde uventet sterk motstand i 1716. Illustrasjon av bondesoldater fra 1697 av V. Møller