Den røde prikk - Otto Künzli

Kongensgate 3

Den røde prikk er et kunstverk av den sveitsiske smykkekunstneren Otto Künzli som befinner seg et godt stykke opp på veggen i Kongens Gate 3. Verket ligner på prikker man kan se i gallerier ved siden av kunstverk som er solgt.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling. Otto Künzli: Den røde prikk, 1996.

7 anbefalinger

Hvorfor er verket der?

Kunstverket Den røde prikk ble satt opp i 1996 i forbindelse med at Otto Künzli hadde utstilling på Ram Galleri som den gang hadde lokaler i 3. etasje i Kongensgate 3.

Künzli hadde en plan om å feste slike prikker på alle bygninger der han hadde utstillinger. Hvor mange slike prikker som finnes er ikke kjent.


Utstillingen på Ram Galleri var hans første i Norge og hadde tittelen Drei Birken im Schnee - Tre Bjerk i Sne. Her viste han arbeider fra perioden 1980 til 1996.

Hva handler verket om?

I kunstverden symboliserer en rød prikk at et kunstverk er solgt. Künzli har laget flere brosjer eller pins med en rød prikk for å leke med dette symbolet.

Ved å lage dette som et smykke folk hadde på seg, ble det på en måte personen som bar prikken som var kunstverket og som noen hadde kjøpt. Slik ville Künzli reflektere over forholdet mellom kunde og kunstverk.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

Otto Künzli: Den røde prikk, 1996.

Den røde prikken kan spores tilbake til 1980 og er blitt en merkevare i kunstnerskapet hans. Ved å forstørre prikken og sette den på galleriets ytterverk, skulle kunstverket symbolisere at nå var det galleriet som var kunstverket og det var solgt.

Kanskje tenkte Künzli at det var han som “kjøpte” galleriet?

Foto: Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

Otto Künzli: Den røde prikk, 1996.

Hvem er kunstneren?

Otto Künzli (f.1948) er en ledende kunstner innenfor den internasjonale smykkekunsten. Han er bosatt i München hvor han i perioden 1991 til 2014 var direktør ved den profilerte smykkeavdelingen på kunstakademiet der.

For Künzli er smykkekunsten er medium det er lett å leke med fordi det er koblet til ting som økonomisk verdi, kroppen og det å skape og fremføre en identitet. Han jobber gjerne konseptuelt og mange av verkene hans kan ses som både spøkefulle og kritiske utsagn omkring kunstens varekarakter, smykket som salgsobjekt og publikum som potensielle kunder.

Hvem eier verket?

Galleriet eies av Ram Galleri. Galleriet ble grunnlagt i 1989 av Norske Kunsthåndverkere (NK), Norske Tekstilkunstnere (NTK), Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Utsmykkingsfondet (nå KORO). Fra 1989 til 2016 lå galleriet i Kongensgate 3.

Etter det lå galleriet på Grünerløkka i noen år, før det i 2019 flyttet tilbake i Kongensgate igjen, men denne gang i nummer 15.

Ram Galleri viser mye spennende kunst og kunsthåndverk. Besøk det gjerne!

Mer informasjon om Ram Galleri finner du på nettsiden: https://www.ramgalleri.no/

Foto: André Gali

Ram Galleri i dagens lokaler i Kongensgate 15.

Kart

Fortsett vandringen!

Neste stoppested i vandringen Kunst i Kvadraturen er "Sittende pike med hodetelefon..." ved Café Engebret.

1/7 Sittende pike med hodetelefon - et bilde på vår tid – Marit Krogh