Lyttende - István Lisztes

Rivierstredet, Bankplassen

Skulpturen Lyttende av den ungarske kunstneren István Lisztes (1942-), befinner seg på et noe uvanlig sted for en skulptur. Du finner den lyttende på bakken mellom to benker i gaten med det klingende navnet Revierstredet.

Foto: István Lisztes: Lyttende. Foto: André Gali

5 anbefalinger

Hvorfor er verket der?

I forbindelse med Norges Banks områdesikring, ønsket banken at elementene knyttet til sikring av område ved Bankplassen i kvadraturen (mot potensielt ytre trusler), skulle være både estetisk og harmonisk. Dette har åpnet for andre måter å tenke både kunstverk og plassering på.

Det er ikke åpenbart hvor du finner skulpturen Lyttende, og heller ikke så lett å få øye på elementene som er del av sikkerheten. Slik får kunsten virke i samspill med omgivelsene, på andre måter enn slik vi er vant til å oppleve skulpturer i offentlige rom.

Både Mann med liten håndbevegelse og Lyttende var en del av István Lisztes’ utstilling Kontrapost på Vigelandmuseet 2 til 20 mai 2007.

Hva handler verket om?

Bronseskulpturen Lyttende er plassert i Revierstredet på en slik måte at man kommer tett på den. Skulpturen er ikke oppe på en høy sokkel, og hodet hviler lyttende på former som kan minne om vann eller lydbølger som speiler seg i vann. Kanskje den lytter etter lyden av den travle byen og de som går forbi?

Skulpturens uttrykk minner om en type figur, snarere enn en skulptur med egne karakteristiske særtrekk. Den bærer også preg av å kunne tilhøre hvilket som helst kjønn. De klare, enkle formene minner om egyptisk, så vel som europeisk skulptur.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

István Lisztes: Lyttende.

Hvem er kunstneren?

István Lisztes (1942-) er født i Ungarn, og har sin utdannelse fra Kunstakademiet Budapest (1962-1969) og Universitetet i Budapest, med studier i filosofi og estetikk (1971-1973). I årene 1996-2002 var han professor i skulptur med Statens Kunstakademi i Oslo. Lisztes er representert i flere anerkjente samlinger og museer, blant annet Oslo kommunes kunstsamling og Nasjonalmuseet.

Foto: Privat. István Lisztes

Kunstneren István Lisztes.

Hvem eier verket?

Verket ble innkjøpt av Norges Bank i 2015.

Kart