Bygningsintegrert skulptur - Finn Christensen

Kongens gate 21

Se i kart

Den geometriske skulpturen av Finn Christensen er så godt integrert i Telegrafbygningen at du fort kan overse den. Du finner den på hjørnet av Nedre Slottsgate og Tollbugaten, i Installasjonsbygningen. Dette er en del av Telegrafbygningen som ble ferdigstilt i 1967.

Foto: Telegrafverket, 1966 - DEXTRA Photo. Teigen Fotoatelier Eier: Norsk Teknisk Museum.

3 anbefalinger

Hvorfor er verket her?

Telegrafbygningen var planlagt i to trinn, som til sammen skulle fylle hele kvartalet Kongens gate – Prinsens gate – Nedre Slottsgate – Tollbodgata.

Første trinn ble tegnet av rådhusarkitektene Arnstein Arnebergs og Magnus Poulssons og sto ferdig i 1924 og ble omtalt som en av byens vakreste monumentalbygninger. Trinn to, kalt Installasjonsbygningen, ble tegnet av arkitekt Nils Holter i en moderne stil og sto ferdig i 1967.

I samråd med arkitekten ble det skåret ut et stykke av byggets hjørne i første etasje for å gjøre rom for en kunstnerisk utsmykning.

Christensen står bak den store dekorasjonen Aktivitet på bygget som tidligere huset Christiania Bank og Kreditkasse på Stortorget 6 i Oslo fra 1968–70.

Hva handler verket om?

Finn Christensen fikk oppdraget med å lage en skulptur. Han jobbet her i et geometrisk formspråk, med rektangulære former i vertikal stilling som står godt i forhold til den moderne arkitektoniske stilen.

Skulpturen står på en enkel base og strekker seg opp i bygningsmassen over. Det er som et lite og nedtonet snitt i det massive bygget.

Som helhet er formen sammensatt og splittet av de ulike firkantformene. Fordi skulpturen står på gateplan kommer dens skulpturale og arkitektoniske kvaliteter tett på publikum.

De litt pussige hjørnesøylene i det opprinnelig huset får et moderne motstykke i dette verket.

Foto: Teigen Fotoatelier. Inngår i samling: DEXTRA Eier av samling: Norsk Teknisk Museum Institusjon: Norsk Teknisk Museum. Lisens: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no cropped.

Arkitekturfoto av Televerkets installasjonsbygning i Oslo (1965–66) med verk av Finn Christensen.

Hvem er kunstneren?

Finn Christensen (1920-2009) var en norsk maler og skulptør som fra starten av karrieren på 40- og 50-tallet uttrykte seg i et naturalistisk bildespråk og som på 60- og 70-tallet utvikler seg i en mer abstrakt retning der han kombinerer geometriske og organiske former.

Han hadde bakgrunn fra Doro Ordings malerskole (1942), Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1943–44) og Statens Kunstakademi, Oslo, der han studerte under Jean Heiberg, Per Krohg og Aage Storstein (1945–48).

Finn Christensen har blant annet utsmykket Norsk rikskringkasting, Oslo (1955), Rikshospitalet (1965), Ullevål sykehus (1967) og er innkjøpt av Nasjonalmuseet i Oslo, Nationalmuseum Stockholm, Statens Museum for Kunst, København (grafikk), Museum of Modern Art, New York (grafikk) og Oslo kommunes kunstsamling.

Foto: Atelier Rude. Byhistorisk samling. Oslo Museum. Lisens: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/

Hos keramiker Jens von der Lippe. Fra venstre Jens von der Lippe, Arne Nilsen og Finn Christensen.

Foto: Teigen Fotoatelier. Inngår i samling: DEXTRA Eier av samling: Norsk Teknisk Museum Institusjon: Norsk Teknisk Museum. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no

Detaljfoto av Televerkets installasjonsbygning i Oslo (1965–66). Arkitekt Nils Holters bygning ble oppført i samme mørke stein som den gamle Telegrafbygningen den ligger ved siden av.

Hvem eier verket?

Verket tilhører eiendommen.

Coverbilde: Teigen Fotoatelier. Inngår i samling: DEXTRA Eier av samling: Norsk Teknisk Museum Institusjon: Norsk Teknisk Museum. Lisens: https://creativecommons.org/li.

Kart