Mann med liten håndbevegelse - István Lisztes

Rivierstredet, ved Bankplassen 2

Skulpturgruppen Mann med liten håndbevegelse, av István Lisztes (1942-) er plassert parallelt med gateløpet i Rivierstredet, slik at de tre bronsefigurene på sokkel møter deg ansikt til ansikt i det du ankommer fra vestsiden av passasjen mellom to bygninger.

Foto: István Lisztes: Mann med liten håndbevegelse. Foto: André Gali

5 anbefalinger

Hvorfor er verket der?

I forbindelse med Norges Banks områdesikringsprosjekt, ble også denne skulpturgruppen av István Lisztes (1942-) Mann med liten håndbevegelse, innkjøpt i 2015 til området rundt Norges Banks hovedkvarter.

Både Mann med liten håndbevegelse og Lyttende var en del av István Lisztes’ utstilling Kontrapost på Vigeland-muséet 2 til 20 mai 2007. Kontrapost er en skulpturteknikk, hvor en balanse i kroppen søkes ved at hoftene hviler til én retning, og beina i en annen. Er Mann med liten håndbevegelse i kontrapost-posisjon?

Hva handler verket om?

Mann med liten håndbevegelse som en gruppe med tre skulpturer, men tittelen er felles for figurene, som viser seg i tre ulike positurer. Går man sakte forbi skulpturene, opplever man en lignende effekt som i tegneserien eller filmens stop-motion/punktfotografering. Om du selv er i bevegelse, er det nesten som figuren(e) flytter på seg og håndbevegelsene skifter karakter og budskap.

Håndbevegelse som gest i kunsthistorien har en lang tradisjon, og her kan man lese bevegelsene som et forsøk på en stille dialog med skiftende omgivelser. Skulpturene er stiliserte, stram i komposisjonen og gir samlet et inntrykk av ulike erfaringer av tiden som går i takt med våre erfaringer.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

István Lisztes: Mann med liten håndbevegelse.

Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

István Lisztes: Mann med liten håndbevegelse.

Hvem er kunstneren?

István Lisztes (1942- ) er født i Ungarn, og har sin utdannelse fra Kunstakademiet Budapest (1962-1969) og Universitetet i Budapest, med studier i filosofi og estetikk (1971-1973). I årene 1996-2002 var han professor i skulptur med Statens Kunstakademi i Oslo. Lisztes er representert i flere anerkjente samlinger og museer, blant annet Oslo kommunes kunstsamling, Nasjonalmuseet. Lizstes har utsmykninger i flere norske byer, blant annet på Tromsø kulturhus 1988, Vest-Agder fylkessykehus Kristiansand 1989 og Ringsaker kommune 1993.

Foto: Privat, István Lisztes

Kunstneren István Lisztes

Hvem eier verket?

Verket eies av Norges Bank.

Kart