Fire stilperioder

Krysset Rådhusgata/Kirkegata

Se i kart

6 anbefalinger

Her i krysset Rådhusgata/Kirkegata møtes fire stilperioder - fire bygg med helt ulikt uttrykk, typisk for Kvadraturen.

Foto: David Brand / Byantikvaren

Statholdergaarden


Den eldste bygningen er Statholdergaarden, Rådhusgata 11. De røde fasadene lyser opp gatebildet. Bygården ble oppført så tidlig som 1640 for myntmester Peter Grüner. Fasadene er av rappet tegl. Det vil si at man har lagt på et mørtellag som er jevnet ut med en våt kost.

Etter Karl XIIs beleiring av Christiania i 1716 fikk bygningen skader og det opprinnelige taket med gavler ble bygget om til valmtak. Kjelleren har tykke steinvegger og hvelvtak.

Foto: Halvor S. Brinchmann / Oslo Museum

Interiør fra Statholdergaarden ca.1905.

Typisk karnapp

Sitt nåværende utseende fikk gården etter en ombygging i 1912. Vinduene er i jugendstil, men det opprinnelige karnappet mot Rådhusgata ble bevart. Slike karnapper var typisk for bygg i Kvadraturen. I bakgården ligger et uthus av utmurt bindingsverk.

Foto: Bård Mjelva / Byantikvaren

"I bakgården ligger et uthus av utmurt bindingsverk"

Kirkegata 5

På skrå tvers ovenfor Statholdergaarden ligger en murgård - Kirkegata 5. Den ble byggemeldt som forretningsgård i 1895. Murgårdene er typiske for Kvadraturen, som de er for resten av byen, men i Kvadraturen ble de i stor grad oppført for næring, ikke bolig.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Sjøfartsbygningen

Så forflytter vi oss fram til det tredje hjørnet, og en ny epoke i Kvadraturen. Sjøfartsbygningen i Kirkegata 7/Kongens gate 6 ble oppført 1914-15 og symboliserer det nye Oslo, med store, imponerende bygg, oppført til bestemte formål.

Sjøfartsbygningens arkitekt var Ingvar Hjorth, som måtte tilpasse det store huset i nordisk nybarokk stil til en lang rekke forskjellige virksomheter: kontorer, bedrifter, serveringssteder og annet knyttet til norsk sjøfart.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Påkostet arkitektur

Bygget ble moderne, med bærende konstruksjoner av stål og betong. Det høye skråtaket er tekket med sortglaserte teglpanner. De to nederste etasjene har fasader med kanellerte granittsøyler og store butikkvinduer.

Oppover i etasjene er det teglfasader, murt i ulikt mønster. Karakteristisk er de avrundede hjørnene som snakker godt med det knukne hjørnet på murgården i Kirkegata 5.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Mange detaljer

Legg merke til de fine detaljene, som kobberkledningen rundt hjørnevinduene, her var de viktigste kontorene plassert. Ved inngangen mot Kongens gate er noen fine lykter formet som fyrtårn bevart.

Innvendig finner vi her et av byens flotteste art deco-interiører, tegnet av Arnstein Arneberg. I sin bok "Arkitektur i Oslo" kaller Ole Daniel Bruun Sjøfartsbygningen "en imponerende bygning i all sin velde".

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Arnstein Arnebergs unike Art Deco-interiør.

Ny virksomhet

I dag har sjøfarten flyttet ut og nye kontorvirksomheter tatt over, men arkitekturen er like storslått. Ta gjerne en runde rundt bygningen og se på detaljene.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Norges Bank

Det siste bygget på dette hjørnet skiller seg ut. Det tilhører Norges bank og vil bli beskrevet grundigere i siste stopp på denne vandringen, Bankplassen. Det er også et av de nyeste byggene i Kvadraturen, tegnet av to av våre fremste arkitekter, Kjell Lund og Nils Slaatto, oppført 1984-86.

Igjen, se hvordan arkitektene har kopiert hjørnet på murgården i Kirkegata 5, ved å knekke det mot fortauet. Samtidig gir fasadeinndelingen en følelse av å være inspirert av murgårdens linjer og vindusplassering, mens bygget på samme tid er fullt moderne. En særlig god tilpasning som er full av egen kraft og integritet.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

Kart

Fortsett vandringen!

Siste stoppested i vandringen for stil og arkitektur er Bankplassen.