Kunst i Kvadraturen- Vandring i kunst og historie

By: Oslo kommunes kunstsamling

7 anbefalinger

Denne vandringen tar deg med på en omvisning i kunst som er din døråpner til ulike historier om prominente personer, viktige institusjoner, historiske hendelser og mytiske skikkelser, rundt omkring i Kvadraturen.


Noen verk er av nyere dato, mens andre verk så dagens lys for over hundre år siden. De befinner seg rundt i byrom, og tilhører Oslo kommunes kunstsamling, og andre som holder til i området.

Stoppesteder

1. Christian IV - Carl Ludvig Jacobsen

Stortorget

1 anbefaling

Det kjente landemerket på Stortorget i Kvadraturen skulpturen av Christian IV, ble ferdigstilt av billedhuggeren Carl Ludvig Jacobsen i 1878 og avduket i 1880.

2. Hansken - Wenche Gulbransen

1 anbefaling

Wenche Gulbransens fonteneskulptur, Hansken (1997), en stor behansket pekende hånd i bronse, rammet inn av en kvadratisk form i granitt. Skulpturen viser til Carl Ludvig Jacobsens skulptur av kong Christian IV, som i 1880 ble reist på Stortorvet.

3. Marriage - Tony Smith

1 anbefaling

Skulpturen Marriage (1961) av den amerikanske kunstneren Tony Smith ruver med sitt monumentale minimalistiske uttrykk på Kontraskjæret like ved skansebakken med utsyn mot Oslofjorden.

4. Franklin D. Roosevelt - Stinius Fredriksen 

2 anbefalinger

Den veldige granittskulpturen av den amerikanske presidenten bak "New Deal", Franklin D. Roosevelt (1950) ruver beskjedent i skråningen som går fra Skansen under Akershus festning, med blikket rettet ned mot Pipervika.

5. Politihesten Tor - Kirsten Kokkin

1 anbefaling

Et kjent og kjært fenomen i Oslos gater, Christiania Ridende Politi, ble opprettet helt tilbake til 1. januar 1893. Til ære for politihestene, ble Kirsten Kokkins statue av Politihesten Tor avduket i 2009.

6. Hermopolis - Marius Engh

1 anbefaling

På glassbygget, som kobler sammen de to historiske tollbygningene i Bjørvika, finner vi Marius Enghs frise Hermopolis (2019) i vannskåren, pulverlakkert aluminium.


Verket skildrer et skjebnesvangert møte mellom gudenes sendebud til menneskene Hermes, og kjempen Argus.

Kart