Garmanngården
Rådhusgata 7
Garmanngården var byens andre rådhus og er en av de eldste bygningene i Kvadraturen. Eksakt når det ble oppført vet vi ikke sikkert, bare at det skjedde mellom 1625 og 1630. Siden har det vært både rettsal, teater, og festlokale her, men det er funksjonen som politistasjon gården hadde lengst.
Garmanngårdens historie
Gården har sitt navn etter landkommissarius Johan Garmann som overtok gården i 1647. Det var også året da bygningen i hovedsak fikk sitt nåværende utseende, i følge ankerjernene i fasaden mot Dronningensgate.
I 1734 var byens første rådhus på Christiania Torv i dårlig forfatning og kong Christian VI skjenket da Garmanngården i Rådhusgata 7 til byen som nytt rådhus. I tillegg til å være byens bystyresal ble huset da benyttet som rettssal, teater og som festlokale.
Politistasjon i over 200 år
Rådhusgata 7 var politiets første administrasjon og fungerte som hovedpolitistasjon fra 1745 og fram til Møllergata 19 sto ferdig i 1866. Rådhusgata 7 var deretter underpolitistasjon helt til 1963. Gården hadde da både arrestlokaler og fengselsceller, og det var bl.a. gjeldsfengsel på loftet.
Kjendisfengsel på museum
Den kjente lekpredikanten og industrigründeren Hans Nielsen Hauge satt i fengsel i byggets bakbygning fra 1804 til 1807. Denne delen av anlegget ble revet, men er gjenreist i "Gamlebyen" på Norsk Folkemuseum.
Om bygget
Rådhusgata 7 ble oppført i perioden 1625-1630, i to etasjer, med loft og kjeller, fasade i "rappet tegl" - datidens betegnelse på en tynn, slemmeaktig kalkpuss, og høyt tekket tak med sortglaserte teglpanner.
Gården har smårutete vinduer etter eldre forbilder. I anlegget er det funnet bygningsrester som må stamme fra et annet bygg. Bygningsrestene er fra 1622, to år før Oslo brant i 1624 og kong Christian IV flyttet byen inn under murene på Akershus festning.
Den eldste delen i anlegget ligger ut mot Dronningens gate. Sidefløyen og mellomfløyen som ligger ut mot Rådhusgata, ble oppført i 1750. Samtidig ble trolig opprinnelige tårn, karnapper og trappegavler revet. Hvelvkjeller og fasade mot gårdsrommet med svalgang er bevart.