Velkommen til hovedstaden!
Christiania ble hovedstad i den selvstendige staten Norge i 1814. Rollen som hovedstad skulle endre byens historie.
En del av vandringen Hovedstaden Christiania
Kongen kommer!
Som landets hovedstad tok Christiania imot kongen mange ganger.
Kongeinntog var en høytidelig begivenhet. Inntogene og byens mottakelse
av kongen hadde en form og symbolbruk som går langt tilbake i tid.
I 1814 var Vaterland bru inngangen til byen. Fra 1827 var Nybrua den nye hovedporten fra øst og sør. Storgata, som forbandt Nybrua med byen, ble beplantet med trær for å gi innfartsveien et verdig preg. Etterhvert kunne de kongelige komme med dampskip eller jernbane. Byen tok da imot kongen i Bjørvika.
Pomp og prakt
Når kongen skulle komme, ble det ble reist en æresportal ved inngangen til byen. Christianias borgerbevæpning sto æresvakt. Byens styre hilste, sammen med en stor del av byens befolkning, kongen velkommen. Fra Akershus festning ble det avfyrt salutter.
Foto: Norsk Folkemuseum
Uniform for Christianias ridende borgerbevæpning, "Det gule kor"
Byen ble pyntet med såkalt «illuminasjon», altså opplysning av bygninger og gater. Kongelige symboler, som våpenskjold eller monogram, var fremtredende ved slike anledninger. Utover på 1800-tallet ble også bruk av nasjonalflagg vanligere. Mange av disse seremonielle formene er i fortsatt i bruk. Kroninger ble imidlertid ikke foretatt i Christiania. Nidarosdomen i Trondheim hadde en unik stilling som Norges viktigste kirke.
Hvorfor Christiania ble hovedstad
Grunnloven inneholdt ingen bestemmelser om hvor landet skulle styres fra. Den sa bare at Stortinget skulle samles i «Rigets Hovedstad». Det var likevel ingen tvil om hvilken by som skulle være hovedstad.
Christiania hadde i flere hundre år hatt en fremtredende posisjon som administrasjonsby, selv om både Bergen og Kongsberg var større byer i folketall. I 1813 fikk Christiania et universitet, det første universitetet i riket som ble opprettet utenfor København. Allerede før 1814, ble Christiania omtalt som «hovedstad».
Eliten i Christiania rundt 1814
Christiania var hovedbyen på Østlandet for handel og næringsliv. Noen
av Norges rikeste menn holdt til i eller rundt Christiania, hvor de
hadde bygget opp store formuer på trelasthandel, jernverk og annen
virksomhet. De hadde gode kontakter både sørover mot Danmark, østover
mot Sverige og vestover mot Storbritannia.
Under napoelonskrigene sendte Kong Frederik 6. av Danmark-Norge sendte stattholdere til Christiania med myndighet til å styre Norge uavhengig av København. I 1813 kom prins Christian Frederik til Christiania som stattholder og øverstkommanderende.
Foto: Johan Ludvig Lund / Eidsvoll 1814 / Norsk Folkemuseum
Portrett av prins Christian Frederik, 1813
Den økonomiske eliten hadde stor politisk innflytelse, og nære forbindelser til kongehuset. I slutten av unionstiden med Danmark, var mange kritiske til Danmark-Norges utenrikspolitikk, som de mente var skadelig for norske interesser. Privat kunne deler av eliten gi uttrykk for at selvstendighet eller en union med Sverige ville være bedre for Norge enn fortsatt union med Danmark.
Christianias vekst etter 1814
Rollen som hovedstad fikk stor betydning for byen. I tillegg fikk
Christiania økt betydning som økonomisk og administrativt sentrum for
Østlandet utover på 1800-tallet. Christianias befolkning økte fra ca. 11
000 innbyggere i 1815 til ca. 18 000 i 1830. Rundt 1840 var Christiania blitt landets mest folkerike by. Veksten skyldtes i høy
grad hovedstadsfunksjonene.