Steen og Strøm

Kongens gate 23

Kongens gate 23 har siden Steen og Strøm flyttet inn i 1874 vært stedet for kontinentale shoppingopplevelser i hovedstaden. Dagens bygg fra 1930 er et av få Oslo-eksempler på art deco-arkitektur.

Fasaden til Steen & Strøm.

Foto: Tove Solbakken / Byantikvaren

6 anbefalinger

Norges første moderne stormagasin etter europeisk mønster stod ferdig i 1874 da Steen og Strøm åpnet dørene i Kongens gate 23. Varehuset ble raskt en av byens viktigste møteplasser og tilbød både moderne kafeer og spisesteder og det nyeste innen mote og skjønnhet.

Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum

Steen og Strøm slik det så ut før brannen i 1929.

Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum

Steen og Strøm slik det så ut før brannen i 1929.

Foto: Ukjent kunstner / Oslo Museum

Stempel fra Steen og Strøm

Luksuriøs art deco

Det første varemagasinet brant i 1929, men allerede året etter stod nye Steen og Strøm ferdig på samme adresse. Denne gangen tegnet av arkitekt Ole Sverre i art deco-stil.

Første etasje hos Steen & Strøm med flotte søyler. Utstillingsmontre viser frem ulike varer.

Foto: Ukjent fotograf / Ukjent eierinstitusjon

Overdådig luksus i 1. etasje.

Fra Parisersalongen i 3. etasje.

Norges første rulletrapp!

En av de virkelig store attraksjonene da Steen og Strøm åpnet dørene etter brannen i 1930 var stormagasinets rulletrapp. Den var den første i sitt slag her til lands.

Rulletrappen var et eventyr, men også litt skummel, og det gjaldt å holde mor godt i hånden og gjøre som hun sa ved på- og avstigning, så du ikke fikk klær eller tær klemt fast mellom tretrinnene og gulvet.

De originale rulletrappene på Steen og Strøm er i dag byttet ut, men på Macys Department Store i New York kan man fortsatt oppleve trerulletrapper fra 1920-tallet.

Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Rulletrapp fra 1962.

Kart