Norges bank
Revierstredet 5-7
På dette stedet var det fuktig strand og sjø fram til tidlig på 1600-tallet. For å gjøre området til bebyggelig land ble det senket ned tømmerkasser som ble fylt med søppel fra byen. Oppe på de utfylte områdene ble det etter hvert bygget staselige bygårder.
En del av vandringen Under bakken
Arkeologiske utgravinger forteller om landvinning
De arkeologiske utgravingene som er gjennomført her har gitt kunnskap om byens ulike byggefaser, samtidig som de tallrike gjenstandsfunnene forteller om menneskenes hverdagsliv.
På slutten av 1970-tallet ble det bestemt at nye Norges bank skulle bygges i Revierstredet. Det ble tidlig klart at dette var et område med interessante arkeologiske funn, og det ble avsatt penger til utgravinger i forkant at byggeprosjektet.
Tidlig på 1600-tallet gikk sjøkanten helt opp hit, og den eldste fasen av konstruksjoner er derfor tømmerkasser som ble senket ned og fylt opp. Denne utfyllingen skjedde mellom 1625 og 1680. På samme måte har store deler av Bjørvika gradvis blitt land de siste hundreårene.
Gjenstandene forteller om livet til borgerskapet
Etter 1680 ble det anlagt et plankedekke over tømmerkassene, og et jordlag over dette. På 1700-tallet viser utgravingene at de første bygningene blir anlagt i dette området. I fyllmassene fra den eldste fasen ble det funnet mengder med gjenstandsfunn fra 1600-tallsbyen, sammen med lag av flis og sand fra havneaktiviteten.
Gjenstandene gjenspeiler at dette var området hvor det mer bemidlede borgerskapet holdt til, i fyllmassene er det funnet importert glass og keramikk, bevarte tekstiler og klær, tregjenstander og pyntegjenstander.
Foto: Kulturhistorisk museum
Bartmannkrukke, fra utgraving i Revierstredet. Foto: KHM