Kafé Grei

Skippergata 3

Skippergata 3 er en liten og unnselig bygning i streng empirestil, men den skjuler spennende historier om fyll, rølp og kjærlighet.

Foto: Ukjent fotograf / Dark Arkitekter

Foto: Ukjent fotograf / Dark Arkitekter

5 anbefalinger

Skippergata 3 ble oppført av skipper-reder Christian Brinch i 1837. Han eide blant annet reparasjonsverftet Brinchekrana som lå på en holme i Bjørvika der Operahuset ligger i dag. Skippergata 3 ble bygget på utfylt grunn, dvs. at området tidligere lå under vann og det var dermed veldig utsatt for oversvømmelse ved høy vannstand. Derfor har huset en spesielt høy kjeller.


Akvarellen «Brinchs kran» av Carl Frederik Diriks viser Krankaia i Bjørvika.

Foto: Carl Frederik Diriks / Oslo Museum

Carl Fredrik Diriks malte Brinchekrana i 1875. Kanskje sto han utenfor Kafé Grei?

Grei skjenk i 179 år

I den høye kjelleren lå Kafé Grei, som fortsatt holder rekorden som byens lengstlevende skjenkested. De begynte å servere gjester allerede i byggeåret 1837 og stengte tappekranene i 2016. Her har mang en sjømann og havnearbeider festet og slukket sine sorger, og det var også her dikteren Henrik Wergeland møtte sin store kjærlighet, Amalie Sofie Bekkevold, som var den første eierens datter.

Fasaden til Grei Kafeteria, fotografert i 1983.

Foto: Sverre Heiberg / Oslo museum

Skippergata 3 i 1983.

Foto: Arne Gunnarsjaa / Oslo Museum

Staselig stil i nøktern utgave, her fra 1983 da kafeen gikk under navnet Grei kafeteria.

Keiserlig stil i nøktern utgave

Skippergata 3 er en av de få kvadratur-gårdene som er bevart nokså uendret fra empire-perioden (ca. 1810-40). Empiren, som på norsk uttales ampir, utviklet seg under Napoleons styringstid og kalles ofte for keiserstilen.

Nyoppdagete antikke forbilder

Stilen karakteriseres av klassiske, antikke elementer som feks. søyler og tempelgavler, symmetrisk plassert på store pussede murvegger. I kjølvannet av den franske revolusjon ville man bort fra det overdådige uttrykket fra barokken og rokokkoen.

Samtidig gjorde utgravinger av Pompeii og Herculaneum at man fikk ny kjennskap til antikkens mer hverdagslige former og ikke minst fargebruk.

Utfordrende stilanalyse

Huset i Skippergata 3 har verken søyler eller tempelfasade, men den imiterte steinen i kjelleretasjen, det buete vinduet over døra og den enkle dekoren oppunder taket avslører bygningens stil, som er en enkel, nøktern variant av empiren.

Bygningen står nesten uendret, men fordi de opprinnelige vinduene er fjernet og byttet ut med krysspostvinduer en gang på slutten av 1800-tallet, kan det være vanskelig å gjenkjenne bygningens empirestil. På begynnelsen av 2000-tallet fikk bygningen sine nåværende røde farger som man kom fram til ved å analysere fargelagene på bygningen.

Foto: Carl Peter Lehmann / Norsk Folkemuseum

Henrik Wergeland og hans kone fikk sine portretter malt av kunstneren Carl Peter Lehmann i 1842.

Foto: Carl Peter Lehmann / Norsk Folkemuseum

Amalie Sofie Bekkevold og Henrik Wergeland har begge små naturobjekter festet til sitt bryst. Wergeland, et eføy blad og Amalie Sofie, en rosenknopp.

Henrik + Amalie

Den unge teologen, urokråka og ikke minst romantikeren Henrik Wergeland fikk i 1838 oppført sitt skuespill Campbellerne på det nyåpnede Christiania Theater i Kvadraturen. Selv om uvennene hans laget pipekonsert, gjorde stykket suksess, og Wergeland fikk hele inntekten av tredje og siste forestilling.

For disse pengene kjøpte han et lite hus på Grønlia under Ekeberg. Det var for langt å ri på Veslebrunen (hesten hans) derfra og inn til arbeidsplassen på Universitetsbiblioteket i Rådhusgata 19 på Christiania Torv og han kjøpte i stedet en liten båt og rodde tvers over Bjørvika og tilbake.

Årer og seil fikk han sette til oppbevaring i det nyoppførte vertshuset i Skippergata 3, drevet av Peter Svendsen Bekkevold. Der skal han en dag ha møtt vertshusholderens 19 år gamle datter Amalie Sofie, mens hun lå på kne og skurte gulvet.

Henrik ble stormforelsket i den unge frøken Bekkevold. Dette "romantiske" møte førte til en serie kjærlighetsdikt og til forlovelse samme sommer. De ble viet av Henriks far i Eidsvoll kirke våren 1839 og slo seg ned i Akersveien 1 ved Damstredet, i et hus som fortsatt står i verneområdet Bergfjerdingen.

Siste kro før Danmark har stengt dørene!

De brune havnekneipene er stort sett forsvunnet fra Kvadraturen. Kafé Grei var lenge et hederlig unntak. Her var det skjenking til sjøfarere og havnearbeidere i 179 år. Reklamebukken som stod på utsiden beskriver at det også i 2015 var denne målgruppa de siktet seg inn på; på den ene siden av bukken: "Siste kro før Danmark" og på andre siden: "Første kro etter Danmark". Tørste danskebåtpassasjerer kunne fram til 2016 komme innom Kafé Grei både før og etter turen!

Foto: Mathias Nordahl Carlsen / NRK

I 2015 laget NRK en reportasje om danskebåten og der fikk Kafé Grei stor plass.