Havnelageret
Dypt under asfalten ligger rester etter Christianias travle havn. Norsk maritimt museum har foretatt arkeologiske utgravninger ved Havnelageret som har dokumentert bevarte spor av flere brygger og båthus i dette området.
En del av vandringen Under bakken
Havna- porten ut i verden
Christiania var en havneby, og mye av byens inntekter utover på 1700-tallet kom av trelasteksport hvor tømmer ble fraktet ut i Europa med skip. Toll-listene viser at det var stor eksport av disse varene og import av krydder, brennevin, gryn, sukker og diverse forbruksartikler. Havneanleggene til byen var derfor avgjørende for kontakt og handel med resten av verden.
Brygger og båthus
Flere faser at de gamle bryggeanleggene Revierbrygga, Sadelmakerbrygga og Olsens brygge kom til syne under Norsk maritimt museums utgravinger, og det ble også funnet spor etter båthus.
Lenger nord i vika lå Søndre og Nordre brygge, som avtegnet på de tidligste 1600-tallskartene over Christiania. Sporene etter disse trebryggene er også påvist under arkeologiske registreringer utført av Byantikvaren.
Båtfunn
Under utgravingene ble det også gjort funn av et dårlig bevart båtvrak. Dendrokronologisk analyse av treverket viser at båten ble bygget en gang mellom 1588 og 1598. Båten var senket med vilje ved hjelp av store stein, og ble etterhvert del av bryggefundamentene som kom over.
Foto: NMM
Båtvraket "Havnelageret I". Foto: NMM