Hotel du Nord

Dronningens gate 13

Gården ble oppført for Hotel du Nord etter en brann i 1859, men deler av første etasje og kjelleren kan skrive seg fra et av byens eldste hus.

Dette var opprinnelig en fornem bygård i Dronningens gate, som da lå ytterst mot havnen og var strøket for de rike og fine.

Foto: Ukjent fotograf / Byantikvaren

0 anbefalinger

Gårdens eiere gjennom tidene

Gården ble oppført i 1643 for borgermester Hans Eggertsen Stockfleth (ca. 1600–1664), opprinnelig fra Haderslev på Jylland i Danmark, som hadde tjent seg rik som korrupt fogd, sagbrukseier og trelasteksportør.

I 1762 ble gården kjøpt av Peder Holter, eier av Stub-Ljan, Borregård, Hafslund, Losby og andre store eiendommer. Etter hans død i 1786 arvet enken Maren Juel bygården og resten av herlighetene. I 1796 giftet hun seg med den langt yngre Marcus Gjøe Rosenkrantz.

Ekteparet trengte bedre plass, bygget på en etasje og moderniserte gården, antagelig med Jørgen Henrik Rawert som arkitekt – han hadde også tegnet monumentene over hennes to tidligere ektemenn ved Skjeberg kirke.

Byens beste hotell

I 1828 etablerte danske Elias Smith byen beste hotell i gården, Hotel du Nord. De siste ti årene før det ble nedlagt i 1870, holdt hotellet til i den store treetasjes bygningen som ble reist etter brannen i 1859.

Foto: S. D. Mejdell / Oslo Museum

Hotel du Nord ca.1890, til venstre for den gamle Krigsskolen i Tollbugata 10.

Handels- og næringsbygg

I 1899 ble gården ombygget og kraftig utbygget for utleie til ulike handels- og næringsbedrifter. Frontbygningen ble påbygd med en 4. etasje pluss loftsetasje og innredet til kontorer. I bakgården ble et av byens største pakkhusanlegg oppført, organisert rundt 3 små lysgårder. Pakkhusene omfattet også verksteder og produksjonsanlegg.

Utbyggingen av pakkhusene ble tegnet av arkitekt Ove Ekman. Oslo var på denne tiden Norges største eksport- og importhavn med kjernevirksomheten i Bjørvika, og pakkhuset i Dronningens gate er en forløper til Havnelageret.

Deler av pakkhusfløyen nærmest Krigsskolen, samt tilhørende tverrfløy, brant og ble revet i 1954. Men resten av pakkhusanlegget er svært godt bevart, også gjennom senere ombygginger til kontorer.

Foto: Ukjent kunstner / «Det gamle Christiania» av Arno Berg

Litografi av Hotel du Nord fra boken «Det gamle Christiania» av Arno Berg

Dronningens gate 13 har huset Riksantikvarens kontorer siden 1991.

Foto: Anna Diriks / Oslo Museum

Hjørnet av Dronningens gate og Tollbugata, med den gamle Krigsskolen midt i bildet. Dronningens gate 13 er den hvite bygningen til venstre. Til venstre Dronningens gate 15, Katedralskolens bygning, som huset byens første stortingssal. Akvarell av Anna Diriks, 1882.