Bankplassen 3
Bankplassen 3
Museet for arkitektur skjuler en arkeologisk hemmelighet nede i bygningens sokkeletasje.
En del av vandringen Under bakken
Bygningen under banken.
I 1828 ble Bankplassen 3 oppført for å huse Norges bank første bygning. Når man renoverte bygningen tidlig på 2000-tallet dukket det opp funn av bein, keramikkskår og andre gjenstander fra 1600-tallet under gulvet i sokkeletasjen.
Det ble fort klart at funnene var interessante å undersøke nærmere, og Byantikvarens arkeologer foretok en utgraving inne i bygningen. Etter hvert ble også grunnmuren fra en eldre bygning, og rester av et gulvlag avdekket. Gjenstandene som ble funnet er vanlige husholdningsartikler som kokepotter og keramikkskår fra fat og kar, noe som tyder på at dette har vært et bolighus.
Hva skjedde med huset?
Gjenstandsmaterialet som kan dateres forteller at området var bebodd til tidlig på 1700-tallet, men at det så ble forlatt. Mest sannsynlig ble det lagt i ruiner som følge av av kanonild under felttoget mot Christiania i 1716. Den svenske kongen Karl den tolvte angrep da byen som ledd i krigen mellom Sverige og Danmark-Norge, og mange hus i i området fikk store skader eller ble ødelagt.
Kvartalet opphører også å eksistere på kart i denne perioden, og materiale funnet under utgravingen antyder at området ble liggende som en ruin i noen år, og brukt som avfallsplass for annen rivningsmasse i byen. Trolig ble kvartalet oppgitt som boligområde til fordel for festningen, og behovet for et utvidet ytre vollanlegg.