Twin Millinillion - Michael Ross

Myntgata 2

7 anbefalinger

Twin Millinillion (Tvilling Millinillion) er et verk av den amerikanske kunstneren Michael Ross som er knyttet til oppdagelse og eventyr.

Kunstverket består av to tvilling-plaketter, en i sølv og en i gullfarge med kjempetallet millinillion. De befinner seg på hver sin side av den gamle kavalerikasernens vestside mot kontraskjæret.

Hvorfor er verket der?

Tvilling Millinillion er et av opprinnelig tre kunstverk under navnet Tre eventyr (Three Fairy tales) av den amerikanske kunstneren Michael Ross. Tvilling Millinillion ble laget i forbindelse med Oslobiennalen (2019-2021), hvor kunsten til Ross ble plassert på steder i Oslo hvor du neppe har sett kunst før.

Tallet Millinillion består av et ett-tall og 3006 nuller.

Hva handler verket om?

Ross’ eventyraktige prosjekt går ut på å lokke oss til å gå andre ruter i en by vi kjenner. For å se noe vi aldri før har sett. For å gi oss en følelse av noe magisk.

De to plakettene Tvilling Millinillion ligner gateskilt eller skilt vi ofte ser foran statuer eller minnesmerker. Her møter vi derimot et annet budskap. Plakettene viser oss et uendelig stort tall, kulørt i gull og sølv. Millinillion tilsvarer barndommens fantasillion.

Tvillingene på hvert sitt hjørne peker også til drømmenes verden om natten og virkeligheten om dagen.

Tvilling Millinillion var del av et prosjekt Michael Ross laget for osloBIENNALEN. Prosjektet hadde tittelen Tre eventyr og besto av tre ulike verk. Verkene The Middle Ages og The Longest Day and The Longest Night, kunne du i en periode finne på henholdsvis Norlis Antikvariat og Urmakermester Ossur Soleim.

Foto: Ingvild B. Myklebust / Oslo kommunes kunstsamling

Her er verket plassert på murveggen, ikke så lett å se før man kommer nærmere.

“Og de hvisker til oss på steder vi ikke skulle vente det. Eller kanskje hvor vi hadde ventet det på en annen måte? Butikker og gatehjørner er mytiske steder i bybildet, selv uten slike forekomster, men Ross’ objekter lirker fram selve fascinasjonen og opprøret i den magiske eventyrvirkeligheten. Deres lavmælte mildhet er ikke av det fortellende slaget, men de lokker på vår oppmerksomhet for det uventede og på vår slumrende fantasi.”

- Forfatter og poet Sindre Andersen skriver i en tekst om Ross’ små kunstverk i Three Fairy Tales.

Foto: Ingvild B. Myklebust / Oslo kommunes kunstsamling

Den ene tvillingen på nært hold.

Foto: Ingvild B. Myklebust / Oslo kommunes kunstsamling

Den andre tvillingen.

Hvem er kunstneren?

Michael Ross (f. 1954, USA) har i nesten 30 år laget skulpturer i småskala der hverdagslige elementer og materialer settes sammen til en verden av anti-heroiske og kompromissløse historier. Gjennom uventede kombinasjoner av gamle maskindeler, fotografiske utklipp eller fragmenter av gjenglemte ting, har Ross skapt en rekke kunstverk i subtilt samspill med forskjellige offentlige og halvoffentlige rom.

Ross' gåtefulle skulpturer og offentlige gester forvandler opplevelsen av vanlige steder og ting til mystiske og poetiske visjoner.

Foto: Ukjent / Ukjent

Michael Ross

Ross’ objekter er som små magiske tegn, rare og glinsende i offentligheten, som ledetråder i et spill eller en Brødrene Dal-episode. De små verkene lar seg ikke oppleve hvis man ikke trer inn i deres egen lille verden – lytter, zoomer inn mens man samtidig ser dem i sammenheng. Det er hviskingen – verkenes passelige skjevhet og lune originalitet – som griper fatt i oss.

- Sindre Andersen i "Eventyret som hvisket seg selv".

Hvem eier verket?

Verket eies av Oslo kommunes kunstsamling. Du kan lese mer om kunstverkene i Oslo kommunes kunstsamling her www.kunstsamlingen.no

Kart

Fortsett vandringen!

Neste stoppested i vandringen Kunst i Kvadraturen er "Den røde prikk" i Kongensgate 3.

1/8 Den røde prikk - Otto Künzli